vineri, 29 iunie 2012

Salata de varza si morcovi

Ingrediente pentru 4 persoane :

400 g de varza,2 morcovi,6 linguri de ulei de masline extravirgin,2 linguri otet din vin alb,1 legatura de ierburi aromatice mixte(patrunjel,busuioc,arpagic,tarhom si hasmatuchi),sare si piper.

Mod de preparare :

1.Curatati varza,scotandau-i cotorul,taiati-o in fasii foarte subtiri,spalati-o si lasati-o intr-un castron cu apa rece pana cand va trebui sa o folositi - in acest mod,fasiile vor deveni mai crocante.
2.Rupeti varfurile morcovilor si dati-i pe o razatoare cu gaturi mari.Spalati ierburile aromatice,uscati-le bine cu hartie absorbanta si ticati-le marunt.
3.Puneti intr-un castron un varf de sare si piper macinat,adaugati otetul si amestecati pana cand sarea este complet dizolvata;adaugati apoi uleiul siamestecati cu un tel mic pana obtineti un sos omogen;adaugati ierburile aromatice si amestecati.
4.Scurgeti varza,stergeti-o cu hartie absorbanta si puneti-o intr-o salatiera;adaugati morcovii,sosul de ierburi aromatice,amestecati cu grija si serviti.

Timp pragatire : 1h 15' + timp de repaus           Dificultate : redusa 

Muschi de porc cu legume la tava

Ingrediente :

1,5 kg muschi de porc,2-3 cepe mari,1-2 morcovi,3-4 cartofi,1 pahar vin alb,o portocala,100 ml ulei,rozmarin,cimbru,piper,condimente pentru carne de porc

Mod preparare :

1.Cureti muschiul de pielite,il speli si il usuci cu un servet.Stropesti carnea cu zeama de portocala si o presari cu rozmarin,cimbru,piper si condimente pentru carnea de porc.Pentru ca friptura sa aiba o forma frumoasa,o legi cu o sfoara.
2.Asezi carnea intr-o tava cu ulei.Torni 100ml apa si dai tava la cuprot,la foc mijlociu,pentru o ora.Din cand in cand scoti tava,stropesti muschiul cu vin alb si cu sosul format in tava,iar daca este cazul,mai torni apa.
3.Cureti,speli si tai dupa preferinta legumele.In ultimele 20 de minute,asezi in tava legumele,in jurul carnii.
4.Cand carnea este bine patrunsa si legumele sun coapte,indepartezi ata si tai carnea in felii.

Sfat & Info :

Friptura de porc prinde o crusta apetisanta,crocanta si aspectuoasa,daca este unsa in timpul prepararii cu putina miere de albine.
Medicii recomanda dietele pe baza de cartofi,pe langa cele de cereale,deoarece cunoscuta leguma contine inproportie de 17% carbohidranti.Acestia dau energie organismului si scad nivelul de colesterol din sange.

Aluat pentru pizza

Ingrediente : 500g de faina,25g de drojdie de bere,sare

Mod de preparare :

Faramitati drojdia de bere intr-un bol si dizolvati-o cu 2 linguri de apa calduta (la o temperatura de aproximativ 36 de grade);adaugati o lingura cu varf de faina cernuta si amestecati pana cand obtineti o coca;acoperiti cu un prosop curat si lasati-o la dospit intr-un loc caldut,timp de 3-40 de minute.Presarati faina ramasa pe tava de bucatarie,cu un varf de sare in centru,si adaugati coca crescuta (va iesi foarte frageda);adaugati putina apa calduta si framantati;folositi o cantitate suficienta de apa pentru a obtine un aluat intins si elastic;framantati aluatul pe tava,puneti-l intr-un bol,acoperiti-l cu un prosop si lasati-l la dospit cel putin o ora sau pana cand s-a dublat in volum.Inainte de a incepe pregatirea oricarui tip de pizza,mai framantati putin aluatul si intindeti-l pe tava de bucatarie.

luni, 25 iunie 2012

Inghetata de zmeura

Ingrediente :
500 g zmeura
200 g zahar
200 ml lapte
zahar vanilat jumatate de plic
zeama de la o lamaie.

Mod de preparare :
Se trece zmeura printr-o sita foarte deasa si se adauga sucul de lamaie. Separat, se fierbe laptele cu zaharul vanilat. Se lasa sa se raceasca, dupa care se amesteca cu pireul de zmeura. Se pune compozitia la inghetat, in forma (vasul) pentru prepararea inghetatei.
Pofta buna !

Inghetata de capsuni cu iaurt

Ingrediente : 
capsuni 500 g,iaurt 500 ml,zeama de lamaie,miere 2 linguri,zahar 180 g.

Mod de preparare :
Se pun capsunile in blender (poza1). Se mixeaza cateva secunde, se adauga fructoza (zaharul), mierea si zeama de lamaie (poza 2).
Compozitia se mixeaza pana se obtine un pireu fin (poza 3). Se adauga iaurtul si se mixeaza inca 10-20 de secunde (poza 4). Se pregateste aparatul de inghetata al carui recipient a stat la congelator cel putin 24 de ore. Dupa pornirea aparatului se toarna amestecul cu grija (poza 6).
In aproximativ 10-15 minute inghetata se solidifica (poza 6 si 7). Inghetata se pune intr-o caserola si se tine la congelator pana in momentul in care va fi consumata (poza 8).
Sursa si poze la : www.retetecalamama.ro

Inghetata de casa

Ingrediente :
4 oua
4 linguri zahar
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
6 albusuri de oua
280 g zahar tos
4-5 linguri apa

Mod de preparare :
Din cele 4 albusuri se bate o spuma, se adauga 4 linguri de zahar, cele 4 galbenusuri, 4 linguri de faina, praful de copt si zaharul vanilat. Se coace intr-o tava captusita cu folie de aluminiu. Se bate o alta spuma din cele 6 albusuri de oua. Se fierbe un sirop din 280 g zahar si 4-5 linguri de apa si se adauga jumatate de baton de vanilie. Acest sirop fierbinte se picura incet in spuma, amestecand continuu. Pana acum am batut spuma pe foc, acum o mai batem putin pe aburi. Se bate pana cand incepe sa se prinda de peretii cratitei. Se toarna peste blat, se uniformizeaza si se acopera cu glazura de ciocolata.
Pofta buna !

Prajitura indiana

Ingrediente :
4 oua
4 linguri zahar
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
6 albusuri de oua
280 g zahar tos
4-5 linguri apa

Mod de preparare :
Din cele 4 albusuri se bate o spuma, se adauga 4 linguri de zahar, cele 4 galbenusuri, 4 linguri de faina, praful de copt si zaharul vanilat. Se coace intr-o tava captusita cu folie de aluminiu. Se bate o alta spuma din cele 6 albusuri de oua. Se fierbe un sirop din 280 g zahar si 4-5 linguri de apa si se adauga jumatate de baton de vanilie. Acest sirop fierbinte se picura incet in spuma, amestecand continuu. Pana acum am batut spuma pe foc, acum o mai batem putin pe aburi. Se bate pana cand incepe sa se prinda de peretii cratitei. Se toarna peste blat, se uniformizeaza si se acopera cu glazura de ciocolata.
Pofta buna !

Prajitura cu biscuiti si ciocolata

Blat:
  • 300 g biscuiti pisati
  • 1 fiola esenta de rom
  • 250 g margarina
  • 100 g ciocolata
  • 150 g nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri zahar
  • 4-5 linguri de lapte
Crema 1:
  • 2 oua
  • 150 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 3 plicuri gelatina
Crema 2:
  • 150 ml frisca
  • 100 ml smantana
  • 250 g branza proaspata de vaci
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 5 linguri zahar
  • 50 g ciocolata rasa
  • stafide


Blat: Biscuitii pisati ii amesteci cu cacao, apoi torni peste ei margarina topita, ciocolata topita, esenta de rom si nuca. Zaharul il dizolvi in lapte, il torni peste compozitie si amesteci pana la omogenizare. Torni amestecul intr-o forma si presezi cu o lingura pentru a obtine un blat legat.
Crema 1:
Freci ouale cu zaharul, apoi pui laptele si amesteci bine. O fierbi pe foc amestecand continuupana devine ca o smantana. O iei de pe foc si adaugi gelatina dizolvata cu apa rece. O dai putin la rece (nu prea mult).
Crema 2:
Peste branza de vaci adaugi zaharul, zaharul vanilat si smantana. O amesteci cu un tel sau cu mixerul. Amesteci aceasta compozitie cu crema 1, frisca batuta, ciocolata rasa si stafidele (care au fost tinute in apa pentru a se inmuia). Torni aceasta crema peste blatul de biscuiti si o dai la rece pana se intareste. Deasupra poti presara ciocolata rasa.

Piersici

Ingrediente : 
• 4 oua
•4 cesti zahar pudra
•4 cesti ulei
•1 lingurita amoniac stins
•850 g-1 kg faina
CREMA:
•o jumatate pachet unt
•un pachet mic cacao
•250 g  zahar tos
•esenta rom

MOD DE PREPARARE:
Se bat ouale cu zaharul bine apoi se adauga amoniacul stins cu putin lapte, uleiul si faina. Coca se framanta bine si se lasa la rece 2 ore. Se fac bilute de circa 20 g, se coc si se scobesc cat sunt calde. Se umple cu crema de cacao, se coloreaza si se dau prin zahar.
CREMA:
Se fierbe zaharul cu o cana de apa apoi se adauga cacao si se fierbe pana se leaga bine, iar la urma se pune untul. Se amesteca cu compozitia scoasa din piersicisi se adauga esenta de rom.
Ies aproximativ 40 de bucati.

Foi placinta

Ingrediente :
4 oua,8 linguri zahar,8 linguri de ulei,1 cana de apa,1 cub drojdie,faina cat cuprinde,1 lingurita otet.

Mod preparare :
 Se bat ouale cu zaharul dupa care se adauga uleiul si apa.Se dizolva drojdia in putina apa dupa care aceasta impreuna cu otetul se adauga peste compozitia anterioara.Faina se adauga cate un pic pana rezulta o coca tare ca de paine.Se lasa la dospit 20 de minute.

Ciorba radauteana

Ingrediente:
- 1 pastarnac
- 1 telina
- 2-3 morcovi
- 1 ceapa
- 1-2 cartofi
- 2 galbenusuri
- 500 g smantana
- 1 piept de pui
- usturoi
- 4 litri de apa

Preparare:
Se pune pieptul de pui la fiert. In timpul fierberii, se spumuieste carnea.
Dupa ce a fiert se scoate carnea pe o farfurie. In zeama ramasa, se pun toate legumele (intregi) sa fiarba cca 45 de min. la foc mic.
Dupa ce au fiert legumele, se scot din ciorba, se piseaza si se amesteca cu pieptul de pui, taiat si el in bucatele.
Se pun din nou toate in ciorba si, se adauga cele 2 galbenusuri, care ulterior au fost amestecate cu cele 500 g ce smantana.
Se mai lasa la fiert inca 5-10 minute, dupa care la final se piseaza usturoiul si se pune in ciorba, impreuna cu condimente (sare, piper,marar etc.).
La servire, se poate prepara cu putin otet.
POFTA MARE!

Ciorba de vita cu zeama de varza

Ingrediente : 
600g carne de vita,4-5 morcovi,cate 2 radacini patrunjel si pastarnac,o telina mijlocie,2 cartofi,1 fir de praz,2 cepe,3 rosii,mirodenie de ardei si tomate,1 l zeama de varza,2 linguri bulion,1 cescuta de orez,piper,cate o lagatura patrunjel si leustean.

Mod de preparare :
1.Speli carnea,o portionezi si o pui sa fiarba in 2 litri de apa rece.Indepartezi spuma de cate ori se formeaza.
2.Cand carnea este pe jumatate fiarta,cureti si speli legumele si le dai pe razatoare mare sau le tai marunt.Le adaugi in oala si le fierbi impreuna cu carnea.In vase diferite,fierbi zeama de  varza si orezul spalat si ales.
3.Oparesti rosiile,le decojesti,le tai in sferturi si le cureti de seminte.Le pui in ciorba cand zarzavaturile au fiert,impreuna cu orezul,bulionul si zeama de varza.Condimentezi ciorba cu 4 lingurite de mirodenie de ardei si tomate si piper dupa gust,lasi sa mai dea in cateva clocote,apoi stingi focul si presari verdeata tocata.
Pofta buna !

Musaca cu carne tocata de pui

Ingrediente :
 cartofi 1 kg,carne tocata de pui 1kg,1 ou,sare,piper,bulion,ulei.

Mod de preparare :
Cartofii se feliaza,carnea tocata se amesteca cu oul dupa care se adauga sare si piper dupa gust,se unge tava cu ulei apoi se aseaza un strat de cartofi apoi unul de carne si tot asa pana sus.Ultimul strat trebuie sa fie de cartofi.Se amesteca 2 linguri de bulion cu apa si se adauga peste musaca apoi se adauga apa pana ajunge deasupra compozitiei.Se baga la cuptor si se tine o ora.
Pofta buna !

Oua umplute

Ingrediente : 6 oua fierte,1 lingura de mustar,ulei,sunca de pui,un castravete murat,un gogosar murat,sare,piper.

Mod de preparare :
  1. Dupa ce ati fiert cele sase oua, indepartati-le coaja si taiati-le pe lungime in doua.
  2. Amestecati trei galbenusuri fierte cu mustar, ulei, sare si doua galbenusuri crude.
  3. Amestecati celelalte trei galbenusuri ramase cu sunca taiata marunt, castravete si gogosar taiat foarte fin si cu doua linguri din celalalt sos.
  4. Umpleti ouale cu varf si apoi adaugati pe deasupra sosul din oua cu mustar.

Gogosi de post

Ingrediente:
400 g faina,miere, scortisoara, zahar, 20 g drojdie, ulei.

Mod de preparare:
Drojdia se dizolva intr-o lingurita de zahar si o ceasca de apa, se adauga 2-3 linguri de faina, se amesteca bine si se lasa la crescut. Cand a crescut, se adauga o ceasca de apa, restul de faina, sare, se framanta pana se obtine un aluat consistent. Se lasa la crescut. Dupa ce a crescut, cu o lingura se ia din aluat si se prajesc gogosile in ulei incins. Cand sunt aurite, se scot cu spumiera si se tavalesc prin miere si scortisoara.
Va uram pofta buna

Castraveti bulgaresti

Ingrediente (pentru un borcan) :
castraveti, ceapa taiata pestisori (cat sa apuci cu trei degete), cateva felii subtiri de morcov, un catel de usturoi, cateva boabe de piper, o bucatica de hrean, o foaie de dafin, o lingurita de zahar, doua linguri de otet, o jumatate de lingurita de sare, o ramurica de marar.

Preparare :
Pune castravetii, bine indesati, in borcan, ceapa, morcovul hreanul si catelul de usturoi, apoi toate mirodeniile, zaharul, otetul si sarea. Completeaza cu apa. Pune capacul si infileteaza-l bine. Agita-l bine ca sa se dizolve ingredientele si fierbe-l in bain-marie 30 de minute. Timpul se calculeaza din momentul in care apa in care fierb borcanele incepe sa clocoteasca.
Castravetii sunt buni de mancat imediat si se pot pastra pana la un an, in loc racoros si la intuneric
Cel mai bine se conserva in borcane de 800 de grame sau putin mai mari.

Sufleu de cartofi pentru copii

Ingrediente :
 4 cartofi, 300 g branza, 300 ml lapte, 3 linguri de unt, (optional: 1 ou).Din aceste ingrediente se pot face 2 portii.

Preparare :
 Amestecati branza rasa cu cartofii taiati bucati potrivite si cu laptele si oul batut spuma. Se poate sa gatiti sufleul de cartofi si fara ou, dar acesta il face mai pufos.
Topiti untul intr-o craticioarasi puneti peste el compozitia de branza si cartofi, dupa care dati la cuptor aproximativ 40 de minute sau pana cand se inmoaie cartofii si se rumeneste sufleul.
Aceasta reteta de sufleu cu cartofi pentru copii este potrivita pentru pranz sau cina pentru copii de peste un an si jumatate.

Blat de tort cu 6 oua

Ingrediente :
6 oua,1 cana zahar,1 cana faina,3 linguri ulei,3 linguri apa,1 praf de copt.

Mod de preparare : 
 Se separa albusurile de galbenusuri,se bat albusurile cu zaharul se adauga galbenusurile,faina amestecata cu praful de copt,uleiul,apa.Se baga la cuptor 45-50 de minute.

Chec de casa

Ingrediente :
 6 oua,o cana zahar,o jumatate cana ulei,o cana si jumatate de faina,1 praf de copt,esenta rom,coaja de lamaie rasa,scortisoara,cacao.

Mod de preparare :
 Se bat albusurile cu zaharul,se pun galbenusurile se adauga faina amestecata cu praful de copt,apoi se adauga uleiul si restul ingredientelor mai putin cacaoa.Din aluatul obtinut opriti o  jumatate de cana pe care o amestecati cu o lingura de cacao.Tava se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina,se pune aluatul iar deasupra lui se adauga aluatul amestecat cu cacao.Se baga la cuptor si se tine 40 de minute.

Placinta cu mere

Ingrediente : 
pentru aluat:: 7 linguri de ulei ,7 linguri de zahar ,7 linguri de lapte ,2 oua ,1 lingurita amoniac stins in otet ,1 praf de sare ,coaja de lamaie,vanilie (sau ce alte arome doriti) ,faina cat cuprinde (pt un aluat nu prea tare)
pentru umplutura: 1,5-2 kg de mere ,4-5 linguri de zahar,scortisoara cat vrem de aromat ,putina coaja de lamaie rasa

Mod de preparare : 
 Curatam merele si le dam pe razatoarea mare,apoi le punem la calit intr-o cratita cu zaharul si aromele.
Lasam cateva minute sa se inmoaie apoi le dam deoparte si le punem sa scursa sucul in exces.
Pregatim un aluat din ingredientele de mai sus,il framantam bine si il impartim in 2,o bucata mai mare pt baza si alta mai micuta pt acoperit.
Trebuie sa iasa un aluat usor de manovrat,nelipicios.
Intindem bucata mai mare(nu prea subtire),iar cu foaia obtinuta tapetam tava de la cuptor,deasupra punem merele calite si acoperim cu cealalta foaie.
Dam la cuptorul preancalzit la 180° pana incepe sa se rumeneasca,apoi o scoatem si presaram zahar pudra.

Rulada de pui cu ciuperci si masline

Ingrediente : 
 4 pulpe dezosate, masline, ciuperci, cascaval. Pentru sos: o legatura de usturoi verde, o legatura de patrunjel, smantana, ulei de masline, sare, zeama de lamaie.

Mod de preparare :
  Fac un sos foarte gros din o legatura de usturoi verde, o legatura de patrunjel, smantana, ulei de masline, sare, zeama de lamaie, shi scot la bataie patru pulpe dezosate. Ung din belshug pulpele cu amestecul asta si le las in pace, cat timp ma ocup de compozitie. Calesc ceapa cu masline fara samburi. La sfarsit pun si ciupercile peste, shi le las la patruns, sub capac, pe toate. Dupa ce se raceste amestecul, inglobez cu cascaval ras mare. Pe o folie de aluminiu pun pulpa, peste care pun multa compozitie. Strang bine marginile si rulez folia. Pun pachetelele in cuptorul (incalzit in prealabil) pe gratar, si le las 45 minute
Mod de servire :
 Se serveste cu cartofi fierti, cu zeama din pachetele cu rulada, sos de usturoi de care, frunze de patrunjel, smantana si boia dulce, chiar si ceva piper peste rulada proaspat scoasa din cuptor.

POFTA BUNA !

Salam de biscuiti

Ingrediente:
1 l lapte, 15 linguri de zahar, cinci linguri cu varf de cacao, zahar vanilat, 250 grame unt, esenta de rom, 700 grame biscuiti simpli, 200 grame stafide, 200 grame rahat, 200 grame nuci.

Mod Preparare:
Rupe biscuitii in bucati si pune-i intr-un vas mare. Adauga rahatul taiat bucati, nucile sfaramate bucatele si stafidele.
Pune intr-un vas, pe foc, o lingura de zahar si las-o sa se topeasca, fara sa se arda. Adauga putina apa, cateva linguri, si cand s-a desfacut tot zaharul caremelizat, adauga laptele si restul de zahar. Cand s-a topit bine zaharul, da deoparte si dupa ce s-a racorit, adauga unt, cacao si arome.
Lasa sa se racoreasca bine, cat sa poti baga degetul, si rastoarna totul peste amestecul cu biscuiti. Amesteca. Imparte in doua sau trei si, folosind folii de celofan, formeaza “salamul”. Da la rece si serveste taiat in felii, simplu sau cu frisca.

Clatite cu fineti

INGREDIENTE : 2 oua,1 litru de lapte,200g zahar,un varf de sare,un praf de copt,un zahar vanilat,esenta de portocale,faina cat cuprinde sa devina un aluat mai subtire,ulei pentru uns tigaia si fineti pentru uns clatitele.

MOD PREPARARE : Amestecam galbenusurile cu zaharul pana se topeste zaharul, adaugam albusurile batute spuma, adaugam restul ingredientelor si omogenizam bine. Adaugam faina, praful de copt stins in zeama de lamaie si uleiul.
Punem tigaia la foc o lasam sa se incalzeasca putin, adaugam putin ulei il lasam sa se incinga dupa care punem cu polonicul aluatul in tigaie, rumenim pe amandoua parti.
Cand sunt gata le ungem cu fineti sau dupa gust cu un tip de dulceata (cirese,prune etc) dupa care le rulam.

Prajitura cu mere si stafide

INGREDIENTE : 10 oua,o cana de zahar,o cana si jumatate de faina,o jumatate de cana de ulei,un pachet de praf de copt,scortisoara,zahar vanilat,esenta rom,4 mere,stafide.

MOD PREPARARE : Se bat albusurile cu zaharul,apoi se adauga galbenusurile,dupa care se adauga faina amestecata cu praful de copt,apoi uleiul,esenta de rom,scortisoara si zaharul vanilat.Tava se unge cu ulei,se tapeteaza cu faina,se pune aluatul in cuptorul incins in prealabil.Dupa ce s-a umflat putin aluatul (dupa 5-10 minute) bucatile de mere decojite se aseaza in aluat,se imping bine apoi se presara stafide pe deasupra.Se tine la cuptor 40-45 minute.

miercuri, 20 iunie 2012

Papanasi

Ingrediente : 500 gr branza de vaci proaspata,100 gr zahar,200 gr faina,2 oua,1 varf lingurita bicarbonat de sodiu,1 esenta vanilie,smantana,dulceata.

Mod de preparare :
  1. Branza se amesteca cu zaharul si bicarbonatul. Se incorporeaza apoi ouale si vanilia, iar la sfarsit faina. Puteti amesteca scurt aluatul cu robotelul sau mixerul sa se omogenizeze mai bine!
    *daca branza e mai umeda s-ar putea sa mai aveti nevoie de 1 lingura de faina in compozitie; aluatul trebuie sa fie usor de format, sa nu fie prea lipicios.
  2. Se pune intr-o tava adanca mult ulei la incins.
  3. Se formeaza din aluat bile de dimensiunea interiorului pumnului. Se strapunge bila cu degetul prin centru, apoi treceti bila prin faina. Usor, mariti gaura din mijloc si aplatizati putin colacul obtinut.
  4. Dati focul la mic sub tigaie si prajiti papanasii pe ambele parti pana sunt rumeni (aprox 5 minute).
  5. Serviti cu smantana si dulceata.

Pandispan cu visine

Ingrediente :
 5 oua
150 g zahar
125 g faina
coaja de la o lamaie
1 plic zahar vanilat
visine fara samburi

Mod de preparare :
  1. Bateti galbenusurile cu putina sare si zaharul pana cand se formeaza o crema.
  2. Adaugati apoi faina, zahar vanilat si coaja rasa de lamaie si amestecati bine pana cand totul s-a incorporat.
  3. La final amestecati galbenusurile cu albusurile batute separat spuma. Ungeti o tava cu unt si tapetati-o cu faina si turnati compozitia in tava .
  4. Visinele spalate si lasate la scurs le presarati in tava.
  5. Daca vreti ca acestea sa ramana spre suprafara, presarati-le dupa ce tava a stat cinci minute la cuptor.
  6. Dupa jumatate de ora - 45 de minute pandispanul cu visine va fi gata.
Timp de preparare: 1 ora 15 minute.

Mucenici moldovenesti

Preparare aluat
La 1 kg de faina se adauga drojdie, un praf de sare, 2 oua, 1 plic de zahar vanilinat, o lingura de margarina si putin ulei.
Se amesteca toate ingredientele, si se framanta cca 15-20 min.
Apoi se lasa la dospit cca 50 min, intr-un loc cald si acoperit cu un servetel de bucatarie.
Preparare mucenici
Se imparte intregul aluat in bucati egale, si se incep a forma mucenicii (sub forma cifrei opt).
Se pun la copt cca 45 min la foc moderat, dupa ce in prealabil tava a fost tapetata cu faina / sau acoperita cu hartie de copt.
Servire
Dupa coacerea mucenicilor, acestia se ung cu miere de albine si se presoara peste, nuci macinate, care in prealabil au fost amestecate cu putin zahar si esenta de rom.
Se servesc calzi sau reci. Un deliciu...
Savurati cu pofta!

Prajitura cu pandispan si mere

Ingradiente:
- 300 g biscuiti populari, rasi
- 1.5 - 2 kg mere
- 10-12 oua
- 2-3 cani de 250 ml de zahar
- 2-3 cani de 250 ml de faina alba
- esenta de rom si zahar vanilinat
- scortisoara
- zahar pudra pentru ornat

Preparare:
Se iau cele 2 kg de mere, se curata si se rad. Se adauga putin zahar si scortisoara, se amesteca si se scurg de zeama (se pot pune si nuci rase).
Se prepara pandispanul (la fel ca si blatul de tort, sau checul). Se separa albusurile si galbenusurile celor 10 oua, se bat pana
la spuma, se incorporeaza zaharul si faina treptat, iar la final se pun si esentele.
Dupa prepararea pandispanului, se ia o tava dreptunghiulara, in care se pune hartie de copt.
Apoi, se pun cei 300 g de biscuiti rasi (pe toata suprafata tavei), merele rase, si deasupra pandispanul preparat anterior.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit, cca 45 de min.
Dupa coacere, se pudreaza cu zahar si se serveste dupa racire!
De asemenea, se poate servi si cu frisca!
O reteta delicioasa si pufoasa trimisa de Danutza !

POFTA BUNA!

Prajitura fanta cu fructe

INGREDIENTE : BLAT : 8 OUA,8 linguri zahar,8 linguri faina,un pliculet praf copt. GLAZURA : 2 cani Fanta,2 pachete budinca vanilie,o cana zahar.

 MOD PREPARARE :
BLAT : Albusurile se bat cu zaharul pana la spuma,se adauga galbanusurile apoi faina amestecata cu praful de copt.Tava se unge cu ulei,se tapeteaza cu faina,se lasa la cuptor 20-25 de minute,apoi se scoate si se pune la racit.
GLAZURA : Se pune la foc Fanta cu zaharul,cand s-a topit zaharul se adauga budinca dizolvata in putina Fanta si se amesteca pana se face gelatina. Blatul rece se insiropeaza cu Fanta,se pun felii de Kiwi si Banana apoi se adauga gelatina fierbinte se se intinde pe tot blatul,la final se adauga la rece.

POFTA BUNA !